Raamat: Vaimude Tund Koidula Tänavas, Andrus Kivirähk

See on vist üks parimaid asju sellest, kui sa õpid miskit keelt. Sa avastad kirjanikke nagu Andrus Kivirähk. Ma olen ka tema lugusid lugenud sellepärast, et raamatud on veel veits rasked minu jaoks. Või parem öelda, et raamatud võtavad aega ja ma vist ei viitsi veel. Aga mu lugemine kiireneb ju.

Vaimude Tund Koidula Tänavas on kena näidend. Palju on seal huumorit ning tarkust. Süžee on nii, et A. H. Tammsaare ja Mati Undi vaimud laisklevad Tammsaare endises majas, mis on nüüd muuseum. (See vist ongi tõeline muuseum aga ma ei ole guugeldanud.) Nad räägivad maast ja ilmast ja kirjandusest kuni tuleb juurde noor tüdruk, kellega vestlus läheb armastuse teemale. Kristi on armunud mingisse koolikaaslasesse aga neil on tüli olnud sellepärast, et Kristi on stippi saanud Ameerikas õppimiseks. Ta peig on vihane ja kurb, et ta läheb ära ja ta ei ole vastanud Kersti sõnumitele. Nad väitlevad armastusest kuni Tammsaare lohutab Kristi muret (pärast kui ta on halvendanud sedasama). Lõpus saab Kersti sõnumi peikalt, mis ütleb, et ta mobiil oli lihtsalt vette kukkunud ja ta oli maal. Ainult sellepärast ei saanud ta vastata. Kõik tuleb hästi välja ja kuulame, et peika läheb ka Ameerikasse.

Minu jaoks oli vist probleem see, et ma Unti või Tammsaaret ei ole lugenud. Hästi palju oli seal viiteid eriti Tõele ja Õigusele, mida ma – nagu Kristi – ei ole lugenud. Ikkagi oli väga kena näidend ja ma sain piisavast osast aru, et nautida. Väga meta oli. Pärast kui läheb Kristi ära, küsib Unt Tammsaare käest “nii et sa tegelikult ei usu, et armastus kestab igavesti? Ütlesid ainult Kristile lohutuseks?” Tammsaare vastab: “(naeratab kavalalt) Usun.”

“Usud?” küsib teine, “Väga raske on aru saada, mida sa tegelikult usud.” Noh. Nii ta on. Just nagu näidend ise. Keegi ei tea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s