Raamat: Magiline Realism Eesti Keeles

Kristiina Ehin, Viimane Monogaamlane: Jutud. 2011

Ma üldse ei tea, kuidas kirjeldada Viimast Monogaamlast. Esiteks tuleb öelda, et ma luuletusi ei lugenud. Viimasel Monogaamlasel on kaks osa: Jutud ja Luuletused. Jutud olid igatahes piisavalt rasked, keelest rääkides. Ma üritasin lugeda mõnesid luuletusi aga ausalt ei viitsinud. See ei tähenda, et ma ei ole huvitatud (aga tavaliselt proosa huvitab mind rohkem kui luule), lihtsalt et aga, luuletused olid rasked aru saada.

Ometi meeldisid jutud väga. Ma ütleksin seda, mida ütlesin Master and Margarita kohta, et just kui arvad, et mingi jutt või stseen on nii hulluks läinud kui saab, lähebki hullumaks. Inimesed saavad lohemadudeks, teised abielluvad luukeradega, jälle hammustavad teised oma abikaasate käed ära.

Mõnikord aitas see sellega, et ma tavaliselt armastuse juttudest huvitatud ei ole. Ehina peateema on armastus. Nagu ütleb ta raamatu seljas, “Minu tegelased otsivad kaasaegses võimalusterohkes maailmas kaht väga vanamoodsat asja: tõelist armastust ja tõde.” Ma vist olen sellest kuulnud rohkem siin kui enne. Monogaamia, romantiline armastus on eestlaste kinnismõte. Ma võib olla märkan seda rohkem sellepärast, et eestlaste seas on sellised ütlused väga tavaline: naised on… mehed on… armastus on… suhted on… Ma ei ole sellest harjunud, et oleks nii palju lihtsaid (ja väsitavaid) ideesid olemas.

Ma tean, et see postitus paistab vist keskendumata. Viimasest Monogaamlasest väga ei ole. Ma peaksin jälle seda lugema. Sees oli liiga palju, millest aru ei saanud, nii et päris raske ongi, kirjutada midagi asjakohast.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s